Molleric nan de carn dolça (Chalciporus pseudorubinus)

Chalciporus pseudorubinus (Thirring) Pilát & Dermek

Altres noms populars:

Sinònims: Boletus pseudorubinus Thirring

Iconografia:


Bolet de barret menut, de 1-2.5 cm de diàmetre; d’hemisfèric a convex; superfície de groc ocraci,  amb zones de colors ataronjat a bru olivaci; superfície llisa, viscosa en temps humit, separable; marge excedent; carn subcuticular groguenca.  

Tubs de 6-12 mm ; color gerd a carmí ; separats de la cama ; porus vermell viu, amples,de 0,4 à 2,8 mm de diàmetre, irregulars, angulosos, de bru ataronjat a bru gerd.

Cama del color del barret; de llisa a fibril·losa; groc, tacat de vermellós vora l’esponja.  

Carn  consistent; groguenca, vinosa sobre l’esponja i a la part superior de la cama, groga al peu;  dolça al tast, no amargueja ni a la cama ni al barret; olor fruitada.


Molt rar. Des de principis d’estiu a finals de tardor; en tota mena de terrenys; des de l’estatge subalpí a la muntanya mitjana; en pinedes de pi roig i pinassa.


Comestible; per la seva raresa caldria no recol·lectar ni consumir.


Observacions: Per a diversos autors, el molleric nan de carn dolça (Chalciporus pseudorubinus) i el molleric nan de plana (C. pierrhugesii) caldria considerar-los sinònims del molleric nan de muntanya (C. amarellus). Aquest darrer té els porus de color ataronjat a rosat i la carn amargant.


Imatges:

Llicència de Creative Commons