Tremolí (Leccinum aurantiacum)

Leccinum aurantiacum  (Bull.) Gray

Altres noms populars: Abró vermell, molleró rogenc.

Sinònims: Leccinum quercinum (Pilát) E.E. Green & Watling; Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel

Iconografia:


Bolet d’aspecte esvelt però alhora robust. Barret de 5 a 20 cm de diàmetre; superfície de llisa a finament vellutada; de color uniforme; de caoba o taní a vermell ataronjat o taronja canyella, amb l’edat pot empal·lidir fins a falb; marge excedent, de jove plegat sobre els porus, més tard fragmentat en peces triangulars o irregulars, de fins a 6mm; no acostumen a desaparèixer amb l’edat.

Tubs de blancs o cremosos a beix brunenc o bru grisenc; brunencs al frec; porus de blancs o cremosos a beix brunenc o bru grisenc; brunencs al frec.

Cama consistent, més inflada cap el peu, del diàmetre del barret; blanca, peu sovint amb taques blaves; amb aspres vermellosos de ben jove, amb l’edat enfosqueixen a bru vermellosos, bru vinaci i finalment a bistre; en collir el bolet cal vigilar si la cama és coberta per herbes ja que en aquestes circumstancies els aspres poden ser gairebé blancs; més patents cap el peu.

Carn blanca, al tall enfosqueix a gris vinaci, després a sèpia i finalment a fosc o bistre; en el peu pot ser blau verdosa.


Des de l’estiu a la tardor; sembla preferir substrats silícics i neutres; des de l’estatge subalpí a la terra baixa; vora caducifolis, estableix micorrizes especialment amb trèmols, però també roures, bedoll, faig, castanyer i salzes.


Comestible


Imatges:

Llicència de Creative Commons