Clau dels grans grups de mataparents


En el Twitter de Micopèdia (@micopedia) hem rebut una consulta de JVC1976@tsorts on ens demanava: “hola! Bon vespre! Creus q es un B. fragrans? O potser Leccinum lepidum? Merci d’antuvi!!”. Boletus fragrans és un mataparent, el mataparent perfumat, mentre Leccinum lepidum és un molleró, l’alzinenc. En el primer, la carn un cop tallada esdevé blavosa, així com els porus quan els freguem. En el segon la carn esdevé rosàcia, més tard violàcia i finalment grisenca (tot i que pot esdevenir directament grisenca). Per tant, la meva resposta va ser demanar que fes una foto del bolet tallat al llarg, i al cap de 5 minuts (Primer vaig escriure 10, vaig rectificar a 5, i vaig enviar-ho com a 15!).

Les fotos són:

La primera observació és: ni els porus ni la carn esdevenen de color blau. Per tant la determinació en superfície cal posar-la en dubte (SEMPRE CAL TALLAR UN MATAPARENT)

El grup dels mataparents és molt ampli. Pel que crec que és bo d’afegir en aquest moment una clau per identificar-los:

1aBarret de sec a viscós; porus de l’esponja fins, vermells; la carn blaveja, de manera lleugera o intensaMataparents d’esponja roja
1bBarret sempre sec; porus fins o grans, en la majoria grocs o d’altres colors (brunencs, grisencs o només lleugerament rogencs); carn pot blavejar o no2
2aEsponja amb porus fins, rodons Mataparents butirioides
(de porus fins)
2bEsponja amb porus amples, angulososMataparents xerocomioides
(de porus amples)

Si seguim la clau, veurem que anem al grup del mataparents butirioides, el grup de mataparents que en anglès s’anomenen “butter boletus”.

Seguim….

2 comentaris a “Clau dels grans grups de mataparents”

  1. Els Mataperens que en menjat nosaltros, de fa molt anys son grocs per devall, porten escuma, per damunt porten un pell que es treu i son de color clar, la pell es de color veig , fetes frexides , o amb carn. Amb arròs , son bones de cualsevol manera….
    Es trobem a la tardor a tots els pinars, son els primers amb néixer !!

    Respon

Feu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Llicència de Creative Commons