Aquest matí, @AmparoArdanuy ha enviat a @micopedia una fotografia i una pregunta:
I la pregunta: “Això es cama-sec? Te la pota dura, esta plena. Surten a l’herba de casa. Gràcies”.
Es tracta d’una pregunta relativament corrent, no tant en aquestes alçades de l’any, en que aquest bolet comença a retirar.
Efectivament el cama-sec (Marasmius oreades) és un bolet de pastures que apareix en jardins en temporada de pluges o de regs. És molt bon comestible, no per la seva aroma, pel seu gust.
En les pastures on hi ha bestiar acostumen a aparèixer bolets similars. Ara, en pastures vora boscos o que han estat llaurades, poden aparèixer rels llenyoses a la superfície i, per tant, bolets descomponedors de fusta. I aquí si que hi ha riscos importants, ja que, per exemple, Galerina marginata, un bolet que apareix sobre rels desenterrades, és mortal.
Tornem a la pregunta: com podem separar els cama-secs comestibles de tota aquesta munió de bolets similars?
La resposta és senzilla: Cargolant la cama. Si cargoleu 180º (mitja volta) la cama del cama-sec, resisteix la proba i retorna al seu estat original. A qualsevol altre bolet de prat, se li trenca la cama quan la cargolem. Senzill i pràctic.
Gràcies Enric, una prova ben senzilla
Prenc nota. Els cama-secs a casa em surten pràcticament tot l’any, menys els mesos molt freds. La rosada del matí està afavorint molt que surtin, i jo poder fer una bona collita