Avui hem rebut al Twitter de micopedia (@micopedia) una pregunta sobre identificació.
Ve acompanyada de la següent imatge:
i posteriorment:
i de:
Es tracta d’un bolet amb esponja i que te la cama ornamentada amb aspres. Amplio la primera imatge per a que es vegi amb més detall:
Es pot veure be, allà on no han tocat els dits, just sota l’esponja, com la cama presenta una mena de berrugues (els aspres) que amb el tacte i l’edat esdevenen foscos. La carn és groga o blanca, i griseja, vira a rosa o resta immutable en tallar-la. Només hi ha un grup de bolets amb esponja que compleix aquestes característiques i és el dels mollerons.
Els mollerons reben aquest nom per que en arribar a adults la seva carn perd textura i esdevé blana, molla.
I ha una vintena d’espècies de mollerons, que podem diferenciar en dos grups:
1a | Carn groga o cremosa, que envermelleix, enfosqueix o ennegreix un cop tallada; tubs i porus grocs o groguencs; vora planifolis | Grup dels alzinencs i esteperols |
1b | Carn blanca a blanquinosa al tall, que pot envermellir o ennegrir, o no canviar; tubs i porus de blancs a grisos o brunencs en la maduresa, brunencs a la pressió; vora planifolis o coníferes | Grup dels alberenys |
El nostre bolet te la carn cremosa, ha enfosquit en tallar-la, te els tubs i porus de l’esponja de color groc i, en la consulta no ho diu, però segurament l’ha trobat vora alzina, surera o roures. És per tant un alzinenc o esteperol.
Seguim:
1a | Carn que amb el temps ennegreix; bolet d’ambients atlàntics, vora roures, castanyers o faigs | Molleró de roure (Leccinellum crocipodium) |
1b | Carn esdevé rosa o griseja però mai a negra; bolet d’ambients mediterranis, primordialment entre estepes o alzines | 2 |
2a | Creix vora estepes | Esteperol (Leccinellum corsicum) |
2b | Creix vora alzines, sureres o roures | Alzinenc (Leccinellum lepidum) |
Sense massa dubtes podem dir que el bolet de la pregunta és un alzinenc, un bolet força apreciat per gent de pagès. És un bolet consistent, senzill de distingir i bon comestible si eliminem la major part de la cama. No acostuma a corcar i quan se’n troben solen abundar. I si els barregeu amb algun cep o sureny, al tast el plat semblarà que tots són ceps.
Inclourem les claus en l’apartat corresponent.
Vist i llegit. Gràcies!
Avui m’he trobat un a Can Bruguera, Mataró. La descripció que doneu m’ha servit molt per confirmar que anava encertada.
Bona descripció, he pogut confirmar el que he trobat avui.
Gràcies, Carme.