Identificar un alzinenc

Avui hem rebut al Twitter de micopedia (@micopedia) una pregunta sobre identificació.

Ve acompanyada de la següent imatge:

Alzinenc (Leccinellum lepidum)
Imatge de @tavictg

i posteriorment:

Imatge de @tavictg

i de:

Imatge de @tavictg

Es tracta d’un bolet amb esponja i que te la cama ornamentada amb aspres. Amplio la primera imatge per a que es vegi amb més detall:

Imatge de @tavictg

Es pot veure be, allà on no han tocat els dits, just sota l’esponja, com la cama presenta una mena de berrugues (els aspres) que amb el tacte i l’edat esdevenen foscos. La carn és groga o blanca, i griseja, vira a rosa o resta immutable en tallar-la. Només hi ha un grup de bolets amb esponja que compleix aquestes característiques i és el dels mollerons.

Els mollerons reben aquest nom per que en arribar a adults la seva carn perd textura i esdevé blana, molla.

I ha una vintena d’espècies de mollerons, que podem diferenciar en dos grups:

1aCarn groga o cremosa, que envermelleix, enfosqueix o ennegreix un cop tallada; tubs i porus grocs o groguencs; vora planifolisGrup dels alzinencs i esteperols
1bCarn blanca a blanquinosa al tall, que pot envermellir o ennegrir, o no canviar; tubs i porus de blancs a grisos o brunencs en la maduresa, brunencs a la pressió; vora planifolis o coníferesGrup dels alberenys

El nostre bolet te la carn cremosa, ha enfosquit en tallar-la, te els tubs i porus de l’esponja de color groc i, en la consulta no ho diu, però segurament l’ha trobat vora alzina, surera o roures. És per tant un alzinenc o esteperol.

Seguim:

1aCarn que amb el temps ennegreix; bolet d’ambients atlàntics, vora roures, castanyers o faigsMolleró de roure (Leccinellum crocipodium)
1bCarn esdevé rosa o griseja però mai a negra; bolet d’ambients mediterranis, primordialment entre estepes o alzines2
2aCreix vora estepesEsteperol (Leccinellum corsicum)
2bCreix vora alzines, sureres o rouresAlzinenc (Leccinellum lepidum)

Sense massa dubtes podem dir que el bolet de la pregunta és un alzinenc, un bolet força apreciat per gent de pagès. És un bolet consistent, senzill de distingir i bon comestible si eliminem la major part de la cama. No acostuma a corcar i quan se’n troben solen abundar. I si els barregeu amb algun cep o sureny, al tast el plat semblarà que tots són ceps.

Inclourem les claus en l’apartat corresponent.

4 comentaris a “Identificar un alzinenc”

Feu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Llicència de Creative Commons