Menjar flotes d’alzines, alzinois

El gènere Armillaria està representat a casa nostre per sis espècies. Potser cinc, ja que hi ha diferents opinions al respecte. En trobem arreu del territori, sempre vora arbres als que parasiten i, sovint, maten. Popularment reben el nom de flotes i de l’arbre que parasiten; flota d’alzina, de carrasca, de nogué, de roure, de pi, etc. També cama-sec de soca.

Són bolets tardans, i la seva aparició assenyala la fi de la temporada boletaire. Per aquesta raó, aquests darrers dies hem rebut diferents peticions d’identificació de l’alzinoi més corrent: Armillaria mellea.

N’adherim dues:

Ramon Bobet @BobetRa: A veure cuiners, promocioneu aquesta varietat de bolets que surt com a plaga a l’horta.

Jordi Aguilera @JordiAguileraC : Efectes de la tardor confinada! Aquesta tarda el company de l’#InfoK Lluís Xufré ha trobat aquests bolets als jardins de TV3… algun aficionat i/o micòleg s’atreveix a aclarir-nos si són comestibles?

Són comestibles els alzinois?

Si, i segons a quins territoris són molt apreciats, però també cal ser prudents. I recordant que són bolets paràsits caldria recomanar menjar-los. Anem a pams:

  • Són comestibles els barrets, les cames són estelloses i cal rebutjar-les
  • Molt millors els bolets ben joves, sense estendre el barret
  • Cal cuinar-les més temps de l’habitual ja que algunes persones són sensibles i els causen malestar intestinal
  • Per la raó esmentada, la primera vegada cal ser prudent i menjar-ne poca quantitat

Alguna recomanació?

  • És un bolet que te la capacitat d’espessir, pel que és molt recomanable per preparar brous, sopes i cremes de bolets
  • Són excel·lents a la brasa, ja que així s’asseca la viscositat del barret i són menys llepissosos.
  • És recomana conservar-los en oli. S’escalden en vinagre diluït al 50% en aigua o vi blanc, i sal, entre 3-5 minuts, s’escorren i deixen refredar embolicats en un drap. L’endemà s’envasen junt amb l’oli o un segon vinagre diluït.

Feu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Llicència de Creative Commons