Hem penjat al Twitter de micopèdia (@micopedia) dues imatges d’un bolet observat en un jardí barceloní. Agraïm a J. Pedemonte la seva tramesa.
En les imatges hi ha dos errors. El primer és que no mostra una visió del revers del bolet. Desconeixem el color de les làmines. En podeu veure el color en aquesta imatge:
El segon és que aquest bolet es reconeix amb seguretat si es pot observar la base de la cama, el peu. En aquesta espècie hi ha una volva o cassoleta membranosa que l’envolta. Es pot observar en la foto següent:
Pel fet de tenir aquesta cassoleta al peu el considerem un bolet pertanyent al grup de les cogomes i, si seguim la clau d’identificació dels grups de cogomes, a una didalera.
Per tant és fonamental per identificar aquesta espècie que desenterrem completament el bolet, sencer, per poder observar la presència de la volva.
Habitat
Les didaleres són bolets corrents en camps llaurats i adobats, i en jardins rics en matèria orgànica. Per exemple en jardins on es fa servir fusta picada o escorça per mantenir la humitat del sòl. Probablement aquest era el cas d’aquest bolet trobat en un jardí barceloní.
Comentaris
L’espècie rep com epítet específic el nom de gloiocephalus. Gloios en grec significa llim, llenegós, mentre céphalos és cap, cervell i, en aquest cas, barret. Per tant, gloicephalus indica barret viscós o llenegós.