L’any 2006 vaig publicar Puc sembrar rovellons al meu jardí – Respostes a 150 preguntes sobre bolets. En la resposta 148 (pàgina 203) indicava que la denominació trompeta dels morts era una nova creació del micòleg francès JJ Paulet.
Estic revisant el llibre per fer-ne una segona edició i, amb les facilitats que tenim avui dia per accedir a la informació, he pogut observar que estava errat.
Quan escrivia el llibre, vaig extreure la informació de Persoon CH (1818), un dels primers micòlegs, autor de Tentamen dispositionis Methodicae fungorum (1797), més tard la veritable Synopsis methodica fungorum (1801) i el Traite sur les champignons comestibles (1818). És en aquesta darrera publicació que vaig llegir en el seu dia:
Amb aquesta dada bibliogràfica a la ma, en vaig tenir prou i vaig adjudicar a JJ Paulet l’autoria de trompeta dels morts.
Com deia al principi, l’accés actual a la informació va fer que, revisant el llibre, pogués comprovar l’origen de la informació de CH Persoon. Per tant, Paulet JJ (1793): Traité des Champignons, tom II, pàgina 404:
I, com indica Paulet, en “Iconographie des champignons”, pl. CLXXXVII (=187), fig. 3, hi ha una imatge que ens permet identificar Craterellus cornucopioides:
I si en el volum de Paulet JJ (1793) anem a buscar la sinopsis dels gèneres, 134 a, hi trobem:
En aquest llistat hi ha indicades les sinonímies que segons Paulet corresponen a Craterellus cornucopioides. Hem seguit totes elles i, efectivament, la més antiga és la de Ray J (1688), la segona edició de la Synopsis Methodica Stirpium Britannicarum , pàgina 20 hi trobem amb el nº 51:
que hem de considerar la primera citació d’aquesta espècie.
Però ara que tenim la seqüència de citacions, quina és la primera vegada que apareix el nom popular?.
No indica res Dillenius JJ (1719):
Tampoc Vaillant S (1727):
que ens afegeix imatge:
Tampoc Linné C (1753), Species Plantarum:
Tampoc a Breyne, però en canvi a Micheli PA (1729), Nova plantarum genera iuxta Tournefortii methodum disposita, a la pàgina 201 trobem:
Que més ampliat:
Per tant és PA Micheli qui, per primera vegada, indica per a Craterellus cornucopioides el nom de Trombetta di morto, trompeta de morts, que no trompeta dels morts (seria trombetta dei morti), ni trompeta de la mort (seria trombetta della morte).