Carner de bruc o flota carnera de bruc

Per repiulada, m’arriba un vídeo de Pere Moles (@Pere_Moles), força interessant, que adhereixo:

i, posteriorment, afegeix una imatge amb més detall:

Flota carnera de bruc (Lyophyllum decastes)
Flota carnera de bruc (Lyophyllum decastes). Imatge: @Pere_Moles

En primer lloc, el que hem d’indicar és que es tracta d’un tipus de flota, d’un grup de bolets que neixen tots units per la base, pels peus.

En una flota típica podem separar amb facilitat tots els bolets i, un cop enretirats tots, no en resta res més. No és el cas dels bolets que veiem en la imatge de Pere Moles. En la imatge es mostra un detall que, estranyament, no s’acostuma a veure: Tots els peus de les diferents cames estan units en una massa carnosa.

A nivell popular, de fa anys els boletaires catalans han valorat aquest fet i han diferenciat les flotes de bolets terrestres que fan aquestes masses carnoses. Els han anomenat flotes carneres o directament carners. En aquest cas, seria el carner de bruc.

Hi ha diferents espècies de carners, gairebé totes pertanyents al gènere Lyophyllum. Entre elles: L. decastes, L. rhopalopodium, L. loricatum, L. infumatum, L. transforme i L. semitale. Totes comestibles, però de tots ells L. decastes és el més valorat, un excel·lent comestible.

Com passa sovint, existeix una espècie que pot confondre’s amb les anteriors: el carner bord (Entoloma sinuatum) (= Entoloma lividum). Es tracta d’una espècie relativament corrent, especialment en certes temporades. Es tracta d’un bolet que provoca intoxicacions que poden ser greus. Acostuma a ser solitari o de pocs bolets agregats (2-4), però mai formen veritables flotes ni masses carnoses com els carners. Posteriorment li dedicarem un article propi.

Feu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Llicència de Creative Commons